Idén épp kétszáz éve, hogy megszületett lánglelkű poétánk, akinek nevét minden magyar ismeri, s akit a külföldi irodalombarátok is számontartanak. A bicentenárium alkalmából előtérbe kerül a költő halálának immár több mint 170 esztendős rejtélye is. A Kárpátalja Ház ismeretterjesztő előadásainak legújabb vendége Dalmay Árpád, beregszászi származású újságíró, műfordító, kultúrpolitikus volt, aki Petőfi Sándor feltételezett szibériai életéről mesélt az érdeklődőknek. Az előadás alapját Alekszej Tyivanyenko régész és történész professzor A szibériai „titkos fogoly” – Petőfi Sándor Barguzinban című könyve adta.

Valóban Szibériában halt-e meg a nagy költőnk, vagy mégis csak legenda az egész történet? Ennek eredtünk nyomába Dalmay Árpáddal közösen.

Dalmay Árpád ma Nyíregyházán él, de aktív éveit Beregszászon töltötte. Kiváló ismerője az orosz, ukrán és ruszin nyelvnek. Ő fordította Alekszej Tyivanyenkó A szibériai titkos fogoly című könyvét. Az előadás gerincét ez a mű adta. Dalmay Árpád felvázolta a Petőfi segesvári eltűnése körül felmerült számtalan nyitott kérdést és bizonytalanságot halálával kapcsolatban. Majd rátért A szibériai titkos fogoly bemutatására. A kötetben számos orosz és burját nyelven fennmaradt vers magyar fordításán keresztül szemléltette a párhuzamokat Petőfi költészetével. Illetve más forrásból fennmaradt, Barguzin környékén ismert történeteket mutatott be, melyek szintén megengedik annak a következtetésnek levonását, hogy Petőfi Sándor orosz fogságba esett és Szibériában halt meg.

Picture1

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!