A június 4-i, trianoni megemlékezések sorában a Kárpátalja Ház és a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete szervezésében került sor a Kisvárdai Férfidalárda és a Bessenyei György Gimnázium tanulóinak trianoni műsorára. A nagy érdeklődés mellett megtartott eseményen felcsendültek a húszas-harmincas évek irredenta dalai, a diákok előadásában pedig a trianoni költészet remekeiből hallgathattunk válogatást. 

Bodrog László, a Kárpátalja Ház vezetője az előadás felvezetőjében arról beszélt, hogy az ünnepi műsor előtt egy olyan kiállítás megnyitójára is sor került, mely egyszerre mutatja be a békediktátum tragédiáját és a Kárpát-medencében élő magyarok összetartozását. „Trianon kapcsán még ma is szembesülünk az elhallgatással, a félelemmel, hogy erről a témáról nem szabad beszélni. A várpalotai Trianon Múzeum és a Magyarság Házának köszönhetően létrejött vándorkiállításban ebből semmi nem jelenik meg. Az itt látható alkotások az összetartozásról, az emlékezésről, a közös múltról, a hagyományainkról és a pozitív jövőbe vetett hitről vallanak. A húszas, harmincas évek most felhangzó irredenta dalaira is igaz ez”  – mondta Bodrog László. A Kárpátalja Ház vezetője külön köszöntötte Faragó Sándor karnagyot, aki  a Trianon Múzeum kezdeményezésére készült, és nemrég megjelent Lesz, lesz, lesz című cédé hangszerelésében is közreműködött.

A bevezető után a Kisvárdai Férfidalárda előadásában többek között olyan dalok hangzottak el, mint az Igazságot Magyarországnak, a Legyen úgy, mint régen volt, a Kiskomárom, Árpád apánk, az Ott ahol zúg a négy folyó, az Erdélyi- és a Bácska indulók.

A dalok között, a Bessenyei György Gimnázium tanulóinak előadásában József Attila, Illyés Gyula, Reményik Sándor és Berzéky József versei hangzottak el. A diákokat Czomba Magdolna tanárnő készítette fel.

Az előadás végén a Dalárda közös éneklésre hívta a közönséget.

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!