Kárpátalja szakrális népi építészete címmel nyílt különleges fotókiállítás a Kárpátalja Házban. A tárlat különlegességét az adja, hogy a bemutatott fényképek készítője ismeretlen, a gyűjteményt Szeregnyi László adományozta a Kárpátalja Háznak. Házunk munkatársai bíznak benne, hogy a január közepéig megtekinthető kiállításra sokan eljönnek majd, hiszen reményeink szerint a látogatók segíthetnek a képeken látható épületek beazonosításában. 

A több mint 100 éves magán fotógyűjtemény a történelmi Máramaros vármegye népi építészetét és viseleteit mutatja be. Ebből az anyagból válogattuk ki így karácsony előtt azokat a képeket, melyek Kárpátalja sajátos szakrális fa épületeit mutatják be. Szerepelnek ezek között templomok, útmenti keresztek, kápolnák.

A kiállításmegnyitót megtisztelte jelenlétével Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere és Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője is. Az eseményen közreműködtek a Weiner Leó Zeneiskolatanárai és növendégei, Szikorszka Tatjána zongoratanár, Hidi László és tanítványa Balogh Enikő

409713523 6827976403950970 3182857817664629948 n

A kiállítás célja, hogy online felületen megosztva, minél szélesebb kört bevonva próbáljuk meg beazonosítani a képeken ábrázolt épületek helyét, ugyanis a fotókhoz nem tartozott semmilyen leírás. Az a tervünk, hogy naponta 1 képet osztunk meg a közösségi médiában és várjuk a hozzászólásokat, megfejtéseket.

A kiállítás ingyenesen tekinthető meg 2024. január közepéig.
Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!