Események betöltése
koronaormti1

Előadások a Szent Koronáról

2021.10.26./10:30 - 2021.10.27./12:00
Kedd délelőtt 10:30-tól előadást tart Woth Imre: A (magyar) Szent Korona a legújabb kutatások tükrében, a Magyar Királyi Koronaőrség története címmel a Kárpátalja Házban.
Szerdán szintén 10:30-tól Szántai Lajos: Szent Korona Misztériumáról – magyar király koronázások címmel tart előadást.
A programok a Honvédsuli társszervezésében valósulnak meg. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Az előadások ingyenesek.

Woth Imre

Woth Imre ékszerészként végzett és egy konferencián került kapcsolatba a Szent Koronával, ahol a résztvevők tudományos alapon taglalták, hogy mennyi idős is lehet valójában az ereklye. Ekkor eszébe sem jutott, hogy néhány évvel később belőle is koronaőr lesz, pontosabban a koronaőrök egyesületének oszlopos tagja. Pedig így történt, egy alkalommal ugyanis megismerkedett vitéz Vitéz József koronaőrrel, aki azok közé a koronaőrök közé tartozott, akik 1945-ben Ausztriában elrejtették a Szent Koronát, mivel félő volt, hogy a háborús kavarodásban eltűnik. A Szent Korona aztán Amerikába került, 1978-ban azonban az Egyesült Államok visszaadta Magyarországnak. Később a legendás koronaőr kérte fel Woth Imrét, hogy csatlakozzon hozzájuk. Megtette. Hazafiságból, tiszteletből. Ma már a Parlamentben elhelyezett Szent Koronát a törvények szerint a honvédség őrzi, Woth Imre és a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete hagyományőrzésből és tiszteletből járja a világot a Korona egyik hű másolatával. Mint mondja, az vezérli őket, hogy életben tartsák az egykor volt koronaőrök szellemiségét, akik az életük árán is megóvták a magyar államalapítás legfontosabb tárgyi emlékét, a Szent Koronát.

Szántai Lajos

Szántai Lajos műveltségkutató, több mint negyedszázados előadói pályafutása során több ezer előadást, sorozatot tartott jeles történelmi személyiségekről, többek között Atilláról, Szent Istvánról, Szent Lászlóról, Hunyadi Mátyásról, II. Rákóczi Ferencről, József Attila költészetéről, nem megfeledkezve más jelentős személyiségekről, eseményekről, a magyar művelődéstörténet kincsestáráról, a népmesékről, a Pilis titkairól, a Pálos-rendről és a Képes Krónikáról sem.

Fotó: MTI/LAKATOS PÉTER

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Kezdés:
2021.10.26./10:30
Vége:
2021.10.27./12:00
Esemény kategória:

Helyszín

Kárpátalja Ház
Kisvárda, Magyarország

Szervezők

Kárpátalja Ház
Honvédsuli