A III. Rimay Költészeti Fesztivált szeptember 11. és 15. között rendezte meg a Rimay János Alapítvány, mely a kortárs magyar költészetet igyekszik népszerűsíteni. A fesztiválra az idén is a Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek költők. A különböző programok, az író-olvasó találkozók, a rendhagyó irodalomórák, a verses-zenés műsorok Sárospatakon, Tokajban, Felsőzsolcán, Kisvárdán és Mátészalkán, valamint a felvidéki Kassán és Királyhelmecen zajlottak. A Kárpátalja Ház és partnerei egy különleges koncerttel csatlakoztak a programsorozathoz.

A 2012-ben alakult, az anyaországban és külhonban is számos helyen koncertező Mintha Zenekar a Kárpátalja Ház és a CoffeeTea Area szervezésében lépett színpada a kisvárdai közönség előtt.

A zenekar a Kárpát-medence népi dallamainak feldolgozásán túl a középkor, koraújkor trubadúr, Minnesänger dallamait dolgozza fel sajátos stílusban. Zenéjükben térbeli, időbeli távolságok ellenére kapcsolatokat keresnek különböző korok és földrajzi helyek muzsikája között. A zenekar tagjai különböző zenei gyökerekkel rendelkeznek, hisz népi énekes, klasszikus klarinétosból lett népzenész, rock zenész, és gyakorló régizenész-blockflöte játékos állt össze erre a kísérletre. Számukra a népi dallamok és a középkori zene feldolgozása nem cél, hanem eszköz. Eszköze annak, hogy megmutassák miképp hatott egymásra a különböző történelmi korok és társadalmi rétegek zenéje. Miképp maradt meg egy-egy dallam évszázadokon keresztül, miképp bukkant elő más formában és más helyen. Hogyan lett egy Minnesänger dallamból sok száz év múlva esetleg egy magyar ugrós. A középkori és koraújkori zenék-dallamok is csak eszközök. Nem törekednek a korhű bemutatásra, sőt eljátszanak azzal a gondolattal, hogyan lehet őket 21. századi módon előadni. A zenekar neve is ezt fejezi ki: MINTHA. Mintha népzene lenne – de nem az, mintha jazz, rock lenne – de nem az, néhol komolyzene lenne – de nem az. A formáció tagjai: Feledy-Bacsik Ágnes – ének, dobok, furulya, Veress Kinga – ének, dobok, furulyák, Kis József – basszusgitár, gitár, Somorjai Lehel – gitár, fúvós hangszerek, Szabó Péter hangmérnök. A Zenekarnak két cédéje is megjelent már: egyik Szőcs Géza megzenésített verseiből ad válogatást, másik pedig a málenkíj robotra, gulágra hurcolt emberek emlékévében, 2016-ban jelent meg, „Mi atyánk Úristen segíts haza minket” címmel.

A kisvárdai koncerten az együttestől elhangzott: Kerek a szőlő levele (magyar trad.), Kecsketánc(magyar trad.), Utca, utca(magyar trad.), Fecske Csaba: Éj kerek ablaka, Revellies vous (francia középkori dallam feldolgozása), Adieau mes amores (francia középkori dallam feldolgozása), Kórházban (magyar trad.), Fellegek (somogyi dalok feldolgozása), Duda nóta (magyar trad.), Szúnyog (magyar trad.), Gergelyes (magyar trad.), Fecske Csaba: Kabóca (versfeldolgozás), Franchesco Landini: Eccola Prima (a középkori dal feldolgozása), Dienes Eszter: Panasz (versfeldolgozás).

379408244 7129673890376727 7825106210213342480 n

A zenekar tagjai és a Kárpátalja Ház munkatársai: Bodrog László, és Tar Gábriel

A koncert megszervezésében nyújtott segítségért köszönet illeti Tari Istvánné Czomba Magdolnát, a Bessenyei György Gimnázium tanárát is.

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!