Mesterek és tanítványok Kárpátaljáról címmel, online kiállításmegnyitót tartott a Kárpátalja Ház. A kortárs kárpátaljai képzőművészek alkotásai között Őry László, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület és a sóstói Mária Alkotóház elnöke tartott tárlatvezetést.

„A kárpátaljai festőművészet egyedi, és páratlan része a magyar kultúrának, nemzeti örökségünknek, amelynek fenntartásáért, megőrzéséért folyamatosan tenni is kell. Az öröklött hagyomány folyamatos frissítésével, állandó erősítésével is. (…) Ezt a célt szolgálja hosszú távon az a Mária Alkotóház, ahonnan tulajdonképpen érkeztek ezek az alkotások” – mondta a megnyitón Őry László, aki kiemelte: ez a kiállítás azért is fontos, mert teret enged a fiatal tehetségeknek is.

A most bemutatkozó mesterek: Kopriva Attila, Villásek Tibor, Iváncsó András, Erfán Ferenc, Yuriy Selevickiy, Ihor Lutsenko, Sergej Biba, Angyalossy Martin, Klísza János és Sándor Alexander, míg tanítványaik: Kalitics Erika, Jána Mehej, Nelja Kemenyes, Bolehán Kamilla, Dovgánics Okszána, Lakatosh Sergej, Kerecsánin Petro, Pecko Valera, Durdinec Yuriy és Iszánszkij Andrij.

Mesterekről és tanítványokról szólva Őry László elmondta: „a művész fő célja a kiállításokon, hogy lelkük rezdüléseinek hullámhosszát úgy hangolják alkotásaikban, hogy az rezonáljon a befogadók lelki állapotával, azaz az Önökével.

Biztos vagyok benne, hogy sok alkotás előtt szemlélődve bekövetkezik a csoda – amely csak az ember adománya -, és a művész lelkének sugárzása utat talál az Önök lelkéhez. Ez az össze-kapcsolódás a művészek és a művészet alapvető célja. Kapcsolódjanak ma este össze a kárpátaljai festőművészekkel, az alkotásokkal, és a legendák földjével, Kárpátaljával.”

A kiállítás harmadik állomása a kisvárdai Kárpátalja Ház, eddig ugyanis olyan rangos helyszíneken mutatták be, mint a Miskolci Nemzeti Színház Galériája és a budapesti Bartók Galéria.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!