A Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című táncelőadásával, a Kárpátalja Ház megtartotta első, nyilvános és ingyenes rendezvényét. Bár a nagy múltú együttes garancia volt a sikerre, kisvárdai házunk munkatársai nem kis izgalommal készültek az eseményre.

Bár szeptember elsején esős napra ébredt Kisvárda, a Kárpátalja Ház munkatársai a Bagolyvárban már kora délelőtt „szárazra törölték” a szabadtéri színpadot, és a meteorológiai jelentéseket figyelve bíztak benne, hogy előbb-utóbb a nap is kisüt. Az előadás kezdetéig, a készülődés mellett alkalom kínálkozott arra is, hogy munkatársaink személyesen is bemutathassák az együttes vezetőinek, a táncosoknak és a zenészeknek a Kárpátalja Házat és annak tevékenységét. Szerencsére az égiek kegyesek voltak a vendégekhez és a szervezőkhöz: este hét órára jó idő és szépszámú közönség várta a produkció kezdetét.

A nyitány előtt Serfőző Sándor, címzetes igazgató köszöntötte az éppen aznap 70 esztendős társulatot. Köszöntőjében méltatta az elmúlt évtizedeket, illetve az együttes vezetőjét, Mihály Gábort, aki szintén szólt a közönséghez. A járványhelyzetre utalva felidézte: márciusban volt az utolsó munkanapjuk, és csak most, néhány hete kezdtek el újra előadásokat tartani. „Higgyék el, mi legalább annyira örülünk, hogy itt lehetünk Önök között, mint talán Önök örülnek nekünk” – mondta az együttesvezető.

Bodrog László, a Kárpátalja Ház igazgatója köszöntötte a nézőket.

Bodrog László, a Kárpátalja Ház igazgatója rövid köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a Ház első, nyilvános rendezvénye, a nagy múltú Magyar Állami Népi Együttessel közös szervezésben jött létre. „Külön öröm számunkra, hogy ez alkalomból éppen a Megidézett Kárpátalja című előadással köszönthetjük Önöket” – mondta az igazgató.

Az együttes Kisvárdára elhozott produkciója a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók, sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Felmutatva mindazt, ami e népek hagyományaiban közös és mindazt, ami nemzeti sajátosság.

A közönség a fergeteges előadás során többször vastapssal fejezte ki tetszését, a produkció végén pedig állva, hangos üdvrivalgások közepette ünnepelte a táncosokat, zenészeket, akik ráadással hálálták meg a közönség szeretetét.

Az esemény apropóján, a Friss Média regionális online magazinnak nyilatkozva, Mihály Gábor együttesvezető többek között azt mondta: nagy örömmel fogadta, hogy a Bagolyvárral szemben megnyílt a Kárpátalja Ház. „Bizonyára ennek az eseménynek szép apropója, hogy az együttes éppen a Kárpátalja néptáncát, népzenéjét mutatja be itt.” – mondta Mihály Gábor, aki az együttes tagjainak Kárpátaljához való személyes kötödéseiről is vallott a hírportálnak.

Az ingyenes előadás az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósulhatott meg.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!